+48 12 423 25 46 jak@wydawnictwojak.pl

Masło klarowane

Masło klarowane (t. 2, s. 593)

 

Masło (prawdziwe, to z dodatkiem oleju się nie nadaje) roztopić bardzo powoli na najmniejszym ogniu w odkrytym rondlu z grubym dnem. Pianę, która tworzy się na górze, delikatnie zbierać łyżką cedzakową i wyrzucać. Ostrożnie zlać żółty tłuszcz z wierzchu  – to właśnie jest sklarowane masło. Wodę z dna z wytrąconym białkiem wylać. Gdy masło się ustoi, przelać do naczynia ze szczelnym zamknięciem (bez wody, która na pewno jeszcze będzie przy dnie). Zamknąć, gdy całkiem ostygnie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przedwojenny i współczesny Kraków, brytyjska Tanganika, Prusy Wschodnie, hitlerowskie Niemcy, Rosja sowiecka,

a przede wszystkim podkrakowski majątek Różany i na ich tle historia trzech niezwykłych kobiet.

Porywająca saga, od której trudno się oderwać.

Wszystkie tomy w dwóch książkach.

os. Stalowe 5 • Kraków • tel.+48 12 423 25 46

email: jak@wydawnictwojak.pl