+48 12 423 25 46 jak@wydawnictwojak.pl

Masło klarowane

Przepisy kuchenne | 0 komentarzy

Masło klarowane (t. 2, s. 593)

 

Masło (prawdziwe, to z dodatkiem oleju się nie nadaje) roztopić bardzo powoli na najmniejszym ogniu w odkrytym rondlu z grubym dnem. Pianę, która tworzy się na górze, delikatnie zbierać łyżką cedzakową i wyrzucać. Ostrożnie zlać żółty tłuszcz z wierzchu  – to właśnie jest sklarowane masło. Wodę z dna z wytrąconym białkiem wylać. Gdy masło się ustoi, przelać do naczynia ze szczelnym zamknięciem (bez wody, która na pewno jeszcze będzie przy dnie). Zamknąć, gdy całkiem ostygnie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przedwojenny i współczesny Kraków, brytyjska Tanganika, Prusy Wschodnie, hitlerowskie Niemcy, Rosja sowiecka,

a przede wszystkim podkrakowski majątek Różany i na ich tle historia trzech niezwykłych kobiet.

Porywająca saga, od której trudno się oderwać.

Wszystkie tomy w dwóch książkach.

ul. Zacisze 7 (piętro III) • Kraków, 31-156 • tel.+48 12 423 25 46

email: jak@wydawnictwojak.pl