Masło Maître d’Hôtel
Masło Maître d’Hôtel (t. 2, s. 593)
Ucierać masło, dodając po kropli (inaczej masło może się zwarzyć) sok cytrynowy (mniej więcej łyżka soku na 10 dkg masła), a na końcu drobno posiekaną natkę pietruszki, trochę soli i białego pieprzu. Można, naturalnie, eksperymentować i dodać posiekany szczypiorek albo zioła – bazylię, estragon lub miętę. Położony na gorący befsztyk krążek masła Maître d’Hôtel nada daniu nie tylko elegancki wygląd, ale i polepszy jego smak.
Przedwojenny i współczesny Kraków, brytyjska Tanganika, Prusy Wschodnie, hitlerowskie Niemcy, Rosja sowiecka,
a przede wszystkim podkrakowski majątek Różany i na ich tle historia trzech niezwykłych kobiet.
Porywająca saga, od której trudno się oderwać.
Wszystkie tomy w dwóch książkach.
0 komentarzy