+48 12 423 25 46 jak@wydawnictwojak.pl

Masło smakowe (t. 2, s. 593)

 

Zrobienie takiego masła jest bardzo łatwe: uciera się masło (kiedyś drewnianą łyżką, dziś mikserem) na puszystą masę i dodaje do niego składnik smakowy, a potem jeszcze chwilę uciera, schładza i ewentualnie formuje w kulki, krążki lub spirale. Pyszne jest masło z anchois, sardynkami lub rybami wędzonymi (rozetrzeć anchois lub sardynki bez oliwy i ości, albo obraną rybę wędzoną, i dodać do masła), z serami pleśniowymi (najlepszy roquefort), ze zmiażdżonym czosnkiem lub drobno posiekaną cebulą, a nawet z musztardą (najlepsza ostra) lub keczupem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przedwojenny i współczesny Kraków, brytyjska Tanganika, Prusy Wschodnie, hitlerowskie Niemcy, Rosja sowiecka,

a przede wszystkim podkrakowski majątek Różany i na ich tle historia trzech niezwykłych kobiet.

Porywająca saga, od której trudno się oderwać.

Wszystkie tomy w dwóch książkach.

ul. Zacisze 7 (piętro III) • Kraków, 31-156 • tel.+48 12 423 25 46

email: jak@wydawnictwojak.pl